Stiftfestival

Een van de (externe) partijen die dankbaar gebruik maakt van de prachtige plek waar het Stift gesitueerd is is de organisatie van het Stiftfestival. We hebben ieder jaar, op het Stift, een aantal partijen te gast die de locatie huren om een aantal activiteiten te organiseren. We pakken er één tussenuit, het Stiftfestival, en willen deze graag bij u onder de aandacht brengen.

Stiftfestival 2022: ‘Song of the Earth’

Van 20 t/m 28 augustus is de 18e editie van het internationaal bekende Stiftfestival. Artistiek leider Daniel Rowland, opgegroeid in Weerselo, liet zich voor deze editie inspireren door het actuele en urgente thema van de onmisbaarheid van onze aarde. Met als thema Song of the Earth presenteert hij dit festival met spannende programma’s die elk een eerbetoon zijn aan de schoonheid en kracht, maar ook de kwetsbaarheid van onze planeet Aarde.

Afgelopen dinsdag 7 juni startte de kaartverkoop voor de concerten. De meeste tickets zijn te koop via www.stiftmusicfestival.nl; de tickets voor de concerten in Muziekkwartier Enschede lopen via de website van Wilmink Theater. Wie kaarten voor 2 of meer concerten bestelt, krijgt 5% korting en vanaf 4 concerten is er zelfs een stapelkorting van 10%. Enkele concerten zijn al uitverkocht, dus wie zeker wil zijn van een plaats bestelt snel.

Waar staat het Stiftfestival voor?

Het Stiftfestival biedt een muzikale beleving van internationale topkwaliteit. Het programma combineert muziek met andere cultuurvormen zoals zang, literatuur, kunst en dans. Historische kerken en landgoederen in het prachtige Twentse coulissenlandschap vormen het decor van dit jaarlijks achtdaagse festival.
De ambitie is dat een groot en divers publiek plezier, ontroering en inspiratie beleeft door deze totaalervaring van muziek, cultuur, landschap en natuur. Het festival werkt met vrijwilligers en freelancers. Het bestuur is onbezoldigd en handelt volgens de uitgangspunten van de Cultural Governance code.

Het festival in uitvoering

Een keur van gerenommeerde internationale topmusici spelen hier zij aan zij met de geweldige “Stift Young Artists” meer dan 30 concerten in negen dagen, van intieme kamermuziek bij kaarslicht in de middeleeuwse Stiftskerk tot het festivalorkest, filmvertoningen, familieconcerten, “Stift Unbound” en openluchtopera’s bij het schitterende Kasteel Twickel. De prachtige landgoederen en eeuwenoude kerken vormen het decor voor een kleurrijk, ambitieus en bijzonder sfeervol festival, vol markante, avontuurlijke muzikale persoonlijkheden die u meenemen op een emotionele muzikale reis.

Het festival en muziek

Vanaf de eerste editie in 2005 heeft “Stift” veel ruimte gemaakt voor nieuwe muziek en wereldpremières, geweven in een fantasievolle thematische programmering waar geliefde meesterwerken hand in hand gaan met minder bekend, verrassend repertoire. Artistiek leider van het festival Daniel Rowland werd geboren in Londen en kreeg op zijn vijfde verjaardag een viool van zijn ouders. Hij groeide op tegenover de Stiftskerk en studeerde bij wereldberoemde violisten als Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman en Igor Oistrakh. tegenwoordig reist Daniel de hele wereld rond en speelt op internationale kamermuziekfestivals. Zijn eigen festival startte hij in 2005, op de idyllische plek van zijn jeugd. De missie van de Stichting Stift International Music Festival is om muziek van wereldklasse te brengen, gespeeld door uitzonderlijke musici met een avontuurlijk hart en enthousiast voor u toegelicht – en daarbij de Twentse natuur, sfeer en gezelligheid: dat is waar het Stiftfestival voor staat.

Opmerking: De organisatie kent een aantal festivals en activiteiten die ze het gehele jaar door organiseren. Deze kunt u vinden op de volgende website. Daarnaast zijn ze vinden op diverse sociale media kanalen