Stiftfestival viert 20-jarig jubileum met avontuurlijk programma
vol ‘Dreams and Prayers’

Het Stiftfestival viert deze zomer van 16 t/m 25 augustus 2024 zijn 20e verjaardag met een ambitieus programma dat bol staat van avontuur. In deze lustrumeditie met het thema ‘Dreams and Prayers’ blikt het festival terug op de afgelopen twee decennia, maar kijkt het vooral ook vooruit naar de toekomst.

Een avontuurlijk programma 
Het thema van deze 20e editie is “Dreams and Prayers”. Dit levert een avontuurlijk programma op vol premières, nieuwe muziekvormen en samenwerkingen met andere kunstvormen en culturen. Zo openen we het festival met Händels Messiah ‘Rapped’, deels vertaald in het Twents en de New Yorkse rapper Baba Israel neemt de vertellersrol op zich. Een centrale rol in het festivalprogramma is weggelegd voor de Argentijnse componist Osvaldo Golijov. Zijn werken belichamen de essentie van het festivalthema. Zoals het indrukwekkende celloconcert Azul dat samen met het Phion wordt uitgevoerd en zijn meesterwerk The Dreams and Prayers of Isaac the Blind.

Ook Golijovs landgenoot Marcelo Nisinman is te gast als festivalcomponist. Deze internationaal gerenommeerde componist en virtuoos bandoneonspeler componeert voor deze editie een tango-kameropera, waarbij dierbare herinneringen aan het festival van bezoekers een centrale plek krijgen. Festivalschrijver Ellen Deckwitz geeft een filosofische beschouwing op het thema ‘Dreams and Prayers’. Dit wordt gepubliceerd in een festivalessay en gedeeld in een lezing en een podcast.

Over Stiftfestival
Stiftfestival biedt een muzikale beleving in het Twentse landschap waar jonge talenten naast internationale topmusici spelen. Het programma combineert kamermuziek met andere cultuurvormen zoals zang, literatuur en kunst. Historische kerken en landgoederen in het prachtige Twente vormen het decor van dit jaarlijks tiendaagse festival in augustus. Het Stift met de eeuwenoude Stiftskerk in Weerselo vormt het hart van het festival, naast bijzondere locaties zoals o.a. Kasteel Twickel, de Oldenzaalse Plechelmusbasiliek, landgoed Singraven en ook het Muziekcentrum in het Wilminktheater. Het Stiftfestival is een beeldbepalend evenement in de provincie Overijssel. Uit onderzoek van I&O Research bleek het festival door bezoekers als het meest populaire evenement van Overijssel te worden gewaardeerd. Kijk op stiftmusicfestival.nl.
Het Stiftfestival werd in 2004 opgericht door violist en artistiek leider Daniel Rowland. Wat begon als een klein festival met een handvol concerten in de Stiftskerk in Weerselo, is uitgegroeid tot een spraakmakend klassiek muziekfestival met kamermuziek van wereldklasse en veelbelovend jong talent op bijzondere en intieme locaties in Twente. Elk jaar verzamelen zich zo’n 45 internationale topmusici in Twente om tien dagen lang de mooiste muziek te laten horen.