Stiftfestival 20-28 augustus 2022
Song of the Earth

Van 20 t/m 28 augustus is de 18e editie van het internationaal bekende Stiftfestival. Artistiek leider Daniel Rowland, opgegroeid in Weerselo, liet zich voor deze editie inspireren door het actuele en urgente thema van de onmisbaarheid van onze aarde. Met als thema Song of the Earth presenteert hij dit festival met spannende programma’s die elk een eerbetoon zijn aan de schoonheid en kracht, maar ook de kwetsbaarheid van onze planeet Aarde.

Wereldpremières
Zo’n 40 musici uit binnen- en buitenland staan op verschillende podia in Twente, naast violist Daniel Rowland onder anderen de beroemde mezzo-sopraan Barbara Kozelj, de Georgische pianiste Nino Gvetadze en de Oekraiens-Russische Anna Fedorova en natuurlijk celliste Maja Bogdanovic.
Van fietsconcert tot familievoorstelling, van late-night concert bij de Cosmos sterrenwacht en een buitenconcert op Singraven: allemaal belichten ze hoe de natuur musici door de eeuwen heen inspireerde, maar ook hoe componisten hun muziek gebruikten voor politiek-maatschappelijke statements.
Tijdens het festival klinkt op 21 augustus de wereldpremière van de Stift opdrachtcompositie Blue in blue in blue van Maxim Shalygin. Er staan nog meer (wereld)premières gepland: van Joël Waterman van Alissa Firsova. Composer-in-residence Pēteris Vasks is aanwezig als op 23 augustus zijn sonate voor viool solo, opgedragen aan Daniel Rowland, in wereldpremiére gaat in de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal.

Groener dan ooit
De locaties zijn in alle festivaledities al verbonden met de mooie natuur van Twente, maar dit jaar vanwege het thema ‘Song of the Earth’ zijn er nieuwe en spannende concertlocaties. Zo is er op landgoed De Tankenberg een wandeling met gids (en muziek!); op de donkerste plek van Nederland is op de donkerste avond van de maand een concert in de Cosmos Sterrenwacht, in de tuinen van Hooge Boekel en natuurlijk ook die van Landgoed & Kasteel Twickel klinkt de muziek op verrassende plekken. Er is zoals elk jaar een Fietsconcert vanaf het warme groene hart van het festival: ’t Stift in Weerselo. Daar zullen bovendien vanuit de eeuwenoude Stiftskerk zeven concerten klinken en natuurlijk is het slotconcert weer buiten op ’t Stift zelf.

Samenwerking met Muziekcentrum Enschede
Tijdens het tweede festivalweekend vinden twee dagen lang grootse producties maar ook kleine pareltjes plaats in Enschede, in een samenwerking met Muziekcentrum Enschede/Wilmink Theater. Het emotionele vioolconcert Distant Light, de aanklacht tegen de oorlog van Pēteris Vasks, en het verpletterende Black Angels, 13 images from the dark land van de dit jaar overleden George Crumb. Het Twentse koor Consensus Vocalis o.l.v. Béni Csillag is erbij voor de uitvoering van Mozarts prachtige Requiem.
Een dag later klinkt in de Grote Zaal van het Muziekcentrum Gustav Mahlers Das Lied von der Erde, met vocale solisten Barbara Kozelj en Fabio Trümpy. Op zaterdagochtend is er een Crèche-concert voor baby’s en peuters en in De Kleine Willem en genieten toehoorders op vrijdagavond van een ‘Stift Unbound’ leisure concert met een drankje in de hand.

Kaartverkoop vanaf 7 juni
Afgelopen dinsdag 7 juni startte de kaartverkoop voor de concerten. De meeste tickets zijn te koop via www.stiftmusicfestival.nl; de tickets voor de concerten in Muziekkwartier Enschede lopen via de website van Wilmink Theater. Wie kaarten voor 2 of meer concerten bestelt, krijgt 5% korting en vanaf 4 concerten is er zelfs een stapelkorting van 10%. Enkele concerten zijn al uitverkocht, dus wie zeker wil zijn van een plaats bestelt snel.