Door de VVV wordt van 10 t/m 25 september een Pianofestival georganiseerd op diverse prachtige locaties. Dit zeer gevarieerde evenement bestaat uit pianorecitals van gerenommeerde en bekende pianisten zoals Sofia Vasheruk en Michail Markov. Ook in de Stiftskerk zijn er twee uitvoeringen.
 
Zaterdag 24 september om 16.00 uur (70 minuten) neemt de pianiste Sofia Vasheruk u met haar toonkunst mee op reis door verschillende landschappen, uitgebeeld in de muziek van diverse componisten. Als studente nam Sofia diverse malen deel aan pianoconcoursen. In 2013 bereikte ze de finale van het Young Pianists Festival in Amsterdam. Haar vertolking van het eerste pianoconcert van Tschaikovsky gaf haar nationaal en internationaal bekendheid. Dit concert is te horen en te zien op Youtube en heeft inmiddels 4 miljoen kijkers getrokken. Sofia is docente aan de Kaliber Kunstenschool en Academia Musicum, beide in Enschede. Zij is ook gast correpetitor bij Artez Conservatorium, Nationale Reisopera, Consensus Vocalis Ensemble, Zemtsov Concerten en Masterclasses en veel andere organisaties binnen en buiten Nederland. Ook geeft Sofia regelmatig masterclasses als docente piano in Italië, Frankrijk en andere landen.
 
Zondag 25 september om 16.30 uur (50 minuten) vindt het concert van pianist Michail Markov plaats. De Impromptus van Schubert uit de Romantiek staan tijdens dit concert centraal. De in Moskou geboren Russische pianist begon zijn pianostudie op zevenjarige leeftijd. Al na drie jaar speelde hij als solist met orkest in de Concertzaal van het Tchajkovsky Conservatorium in Moskou waar hij later ook studeerde onder leiding van professor Victor Merzjanov. In 1975 behaalde hij de diploma’s voor concertpianist, docent piano en begeleider. In 1991 heeft hij zich in Nederland gevestigd en is sindsdien regelmatig actief als concertpianist in alle delen van het land en daarbuiten en is eveneens actief als pianopedagoog. Gedurende zijn werk als docent hoofdvak piano aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en Zwolle heeft een groot aantal leerlingen van hem verschillende prijzen gewonnen op nationale en internationale pianoconcoursen. Hij is ook jurylid van verschillende nationale en internationale pianoconcoursen. Voor zijn verdiensten als initiatiefnemer en artistiek leider van de Internationale Piano Competition for Young Musicians is Michail Markov in mei 2022 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
 
Voor meer informatie en het bestellen van kaarten: www.concertart.nl