Ken ie ze bie naam?

Zo luidde de titel in het Knollenbleadke van 2017 van een puzzel om de bijnaam en de gewone naam bij elkaar te zoeken. In dat jaar heeft de  Heemkunde tijdens de openbare avond een expositie georganiseerd met foto’s van de erven in Weerselo met hun bewoners. Daarbij genoemd de bijnaam en de huidige naam.

De expositie komt terug

De expositie “Ken ie ze bie naam in Weersel” laten we weer zien van 14 september tot eind oktober 2020 in de Stiftswijzer op ’t Stift. We wijzigen in die weken de platen om zo alles te kunnen tonen.  Ga regelmatig kijken om niets te missen.

Wat zijn bijnamen?

Het gaat hier om de bijnamen die bij een bepaalde woning of boerderij horen, maar ook om een persoon aan te geven.  Je wist dan gelijk waar ” iemand van was” of wie er bedoeld werd. De werkelijke naam kende men vroeger vaak niet, wat soms tot ernstige verwarring kon zorgen. De namen behoorden bij een boerderij, meestal  verwijzend naar de naam van vroegere bewoner, Boerkamp-Weiden. Maar ook een beroep: Poortnsmid-Berendsen.

De bijnamen dreigen te verdwijnen. Voor de Heemkunde oalde gemeente Weersel  reden om deze namen te gaan beschrijven en te proberen te achterhalen waar de bijnaam vandaan komt. Een klus die nog niet klaar is. Enkele verhalen zijn reeds verschenen in ons kwartaalblad Oet de Boerschopn.

De Heemkunde

Vereniging Heemkunde oalde gemeente Weersel bestaat dit jaar 40 jaar. Het doel is om de cultuur en geschiedenis van de oude gemeente Weerselo te bewaren. Het archief bevindt zich in ’t Trefpunt. Informatie is te vinden op de website www.heemkundeweerselo.nl . Lid worden kan voor € 15,00 per jaar waarvoor je 4x per jaar het tijdschrift Oet de Boerschopn ontvangt en kunt deelnemen aan onze maandelijkse bijeenkomsten.  En…meehelpen mag ook!

Informatie over de Stiftswijzer

De Stiftswijzer, het gebouwtje links naast de kerk is iedere dag vanaf ongeveer 8.00 tot ongeveer 19.00 uur open. De toegang is gratis. U kunt een reactie achterlaten in het daar aanwezige boek of via de mail: heemkundeweerselo@gmail.com. Voor een kopje koffie bij de Stiftsjuffer verwijzen we naar de website: https://www.destiftsjuffer.nl/.

Wie neugt oe um te komn kiekn!