Lezingencyclus Stiftsschool seizoen 2024-2025

Komend jaar worden er in de Stiftsschool (Het Stift 9, 7595 LE Weerselo) een zevental lezingen over uiteenlopende onderwerpen gehouden. Aanvang: 19.30 uur. De avonden zijn vrij toegankelijk. Aanmelding is gewenst. Dat kan bij Tijmen van Genderen (tijmenvangenderen@gmail.com) of bij Dick Huijser (dick.huijser@ziggo.nl).

Op woensdag 2 oktober spreekt Peter IJzerman over het thema ‘Geloof in Geweld’.

Peter IJzerman was Hoofdcommissaris van Politie en Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Politie Academie. Vanuit die positie kwam hij in aanraking met grootschalig, maatschappelijk geweld. Voorbeelden van grootschalig maatschappelijk geweld zijn (bijvoorbeeld) de rellen bij het huwelijk van koningin Beatrix, de Maagdenhuisbezetting, maar ook het geweld bij voetbalwedstrijden.

In zijn voordracht gaat Peter IJzerman in op tal van aspecten als rechtsstatelijkheid, politieke dilemma`s en geweldsmechanismen. Vervolgens plaatst hij de thematiek in een meer filosofisch-historische context. Daarbij volgt hij de analyses en denklijnen van de filosoof Hans Achterhuis. Tot slot gaat hij in op relevante ontwikkelingen gedurende de laatste decennia. Uiteraard is er ruim de gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen. Als voorzetje heeft Peter een aantal stellingen geformuleerd.

woensdag 6 november en woensdag 4 december

‘Rekenschap – het koloniale verleden, excuses en herstel’, voordracht door de heer Piet van Genderen

  • woensdag 8 januari  voordracht door dominee Roel Kloosterziel
  • woensdag 5 februari voordracht door de heer Henk Procee
  • woensdag 5 maart voordracht door dominee Rienke Vedders-Dekker naar aanleiding van haar promotieonderzoek
  • woensdag 2 april voordracht door mevrouw Mieke Boon

Concert rond Allerzielen

Zondag 3 november is er ’s morgens géén dienst in de Stiftskerk. Om 14.00 uur is iedereen welkom bij een concert in het teken van Allerzielen: Het Requiem van Mozart.

Dodenmis

Via een anoniem persoon kreeg Mozart de opdracht tot het schrijven van een Requiem, een dodenmis. De opdrachtgever wilde de muziek doen voorkomen als zou het zijn eigen compositie zijn! Aangezien Mozart al de helft van de beloning vooraf kreeg, heeft hij deze opdracht aanvaard. Hij gebruikt hierbij de Dodenmis, zoals gebruikelijk was in de Rooms Katholieke Kerk, waar hij ook lid van was. Aangezien hij al ernstig ziek was, heeft hij een groot deel van het Requiem op zijn sterfbed geschreven. Niet alle onderdelen waren voltooid. Zijn leerling en kopiist Süszmayr heeft het werk afgemaakt. Niet al de delen van de mis zijn gebruikt, maar wat er wel gemaakt is, behoort tot de parels van de muziek. De koorpartijen zijn van een bijna goddelijke schoonheid en tot op de dag van vandaag ontroeren zij nog vele mensen.

La Colombe

Op 3 november a.s. gaan wij dit beluisteren, uitgevoerd door La Colombe o.l.v. Iassen Raykov in de Stiftskerk om 14.00 uur. Toegang gratis. Vrijwillige bijdrage na afloop ter bestrijding van de kosten. In de Stiftsschool wordt u na afloop een drankje aangeboden.

LEZING: REKENSCHAP – HET KOLONIALE VERLEDEN, EXCUSES EN HERSTEL

Op de woensdagen 6 november en 4 december 2024 spreekt Piet van Genderen, emeritus-hoogleraar radartechnologie, over ons slavernij verleden. De twee avonden zijn met elkaar verbonden. Locatie: Stiftsschool; aanvang: 19.30 uur. De avonden zijn vrij toegankelijk.

Het koloniale slavernijverleden van Nederland staat in de schijnwerpers vanwege de herdenking ervan in 2023. Op 1 juli 1863 werd de slavernij in de voormalige koloniën formeel afgeschaft. Het is een geschiedenis die haaks staat op hoe Nederlanders hun eigen natie graag zien: tolerant, humanitair, vooruitstrevend. Maar, wat is het Nederlandse koloniale en slavernijverleden nu precies? Waarom juist nu die herontdekking? Is er een goede manier om om te gaan met dit verleden en zijn “we” hiermee nu op de goede weg?

Dit zijn vragen die de historicus Gert Oostindie bespreekt in zijn boek Rekenschap, het koloniale verleden, excuses en herstel. Aan de hand van dit boek, aangevuld met gegevens uit andere geschiedkundige boeken en artikelen, gaat Piet in op bovenstaande vragen.

Een uitgebreide boekbespreking is ter voorbereiding beschikbaar bij Tijmen van Genderen, tijmenvangenderen@gmail.com / 06 31941505.

Aanmelding is gewenst. Dat kan bij Tijmen van Genderen (tijmenvangenderen@gmail.com) of bij Dick Huijser (dick.huijser@ziggo.nl).