Stiftsconcert 26 november: Johannette Zomer, zang en Merien van Nieukerken, piano

Laden Evenementen

Na eerst enige jaren als microbiologisch analiste te hebben gewerkt, begon sopraan Johannette Zomer haar zangopleiding bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, alwaar ze haar zij haar diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Sindsdien ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York).

Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, Thomas Hengelbrock, Ivor Bolton, Jordi Savall en René Jacobs, maar ook met dirigenten als Ivan Fischer, Jaap van Zweden, Daniel Harding, Valery Gergiev en Ed Spanjaard. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacob als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd. Met Fred bereidt zij momenteel een Dowland recital voor, en met Arthur zal Johannette dit seizoen het Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf ten gehore brengen, samen met de Canadese tenor Colin Balzer.

Haar operadebuut maakte zij bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi’s Don Carlo. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (uit Ligeti’s ‘Le Grand Macabre’).

In 2013 richtte zij haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, en heeft sindsdien op verschillende grote podia in Europa haar voornamelijk 17e eeuwse programma’s mogen uitvoeren (o.a. Göttingen, Saintes, Amsterdam). In het voorjaar van 2016 kwam de eerste cd van het ensemble uit: LAUDATE!, met prachtige Canti Sacri van Antonio Vivaldi, en in het najaar van 2017 een BACH cd uit met duetten voor sopraan en hobo onder de naam JuSt BACH, in samenwerking met hoboïst Bart Schneemann (Channel Classics).

En in 2016 richtte zij in haar woonplaats Zutphen een academie op, de Zomer Academie Zutphen, waarmee zij masterclasses, workshops, koorprojecten, meerdaagse muziekfestivals en operaproducties organiseert, zo een platform creëerend voor jonge professionals, studenten en amateur musici.

Pianist Marien van Nieukerken is gespecialiseerd als liedbegeleider. Zijn repertoire omvat zowel het klassieke repertoire als het hedendaagse lied.
Hij is de oprichter van het Internationaal Studenten LiedDuo Concours waarvan hij tot 2018 de artistiek directeur was.

Marien van Nieukerken

Van Nieukerken werkt als coach voor zangers en liedduos. Hij geeft regelmatig als gastdocent masterclasses voor liedinterpretatie en liedbegeleiding, oa aan het Mozarteum in Salzburg, de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar, en in Italië aan de Academia dell Arte (Osimo), het Conservatorio Antonio Scontrino (Trappani) en het Conservatorio Giuseppe Nicolini (Piacenza) , en aan de Faculty of Music van de Universiteit van Jyväskyla (Finland). Hij is najaar 2018 weer te gast in Japan voor masterclasses en concerten.

Recent begeleidde hij recitals met de sopranen Johannette Zomer en Claudia Patacca. Regelmatig treedt hij op met de Duitse mezzosopraan Almuth Herbst. In januari 2018 nam hij met tenor Harry van Berne de Winterreise van Franz Schubert op en speelde daarbij op zijn eigen historische Bechstein vleugel. In februari 2018 gaf hij samen met Claudia Patacca een concert en een masterclass voor liedduos aan de Hochschule für Musik Franz Liszt.

Marien werkte in het verleden met bekende zangers zoals Charles van Tassel, Hein Meens, Brian Galliford en de legendarische Guus Hoekman en trad oa. op in het Amsterdamse Concertgebouw, Carnegie Hall te New York en het Mozarteum, en vele andere podia in Europa, Canada en Japan.
Samen met Charles van Tassel nam hij een CD op met liederen van Charles Ives en werkte hij mee aan de door Donemus uitgebrachte Mattijs Vermeulen Collectie. Ook speelde Van Nieukerken in een groot aantal radio en tv programma’s.

Marien van Nieukerken was van 1982 tot 2017 werkzaam als docent Liedklas en correpetitor aan het Amsterdams Conservatorium, het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en het ArtEZ Conservatorium.

Programma

Een van Nederlands meeste toonaangevende liedduo’s, Johannette Zomer samen met Marien van Nieukerken op piano, brengt een programma rondom Chopin, zijn tijdgenoten en zijn leven in Parijs.

Parijs eerste helft 19de eeuw met werken van Chopin, zijn vrienden en tijdgenoten: Franz Liszt, Felix Mendelssohn, Robert en Clara Schumann, Ferdinand Hiller, Pauline Viardot, Vincenzo Bellini en anderen.

Tijdens het concert zal aan de hand van tekstfragmenten de connectie tussen de gekozen composities en Chopin worden geschetst. Zo ontstaat een levendig beeld van Parijs, dat destijds het culturele middelpunt van Europa was.

Klik hier voor de kaartverkoop.

Ga naar de bovenkant