Expositie in de Stiftswijzer: de april-meistaking van 1943 in Weerselo

Laden Evenementen

Tentoonstelling over de April-meistaking 1943 en het verzet in de voormalige gemeente Weerselo.

In de maanden april en mei 2023 organiseert de Heemkunde Oalde gemeente Weersel in de Stiftswijzer een tentoonstelling over de staking die 80 jaar geleden plaats vond en waarbij drie personen uit Weerselo aan de dood zijn ontsnapt. Deze staking werd later de April-meistaking of Melkstaking genoemd. De heemkunde kan dit verhaal vertellen omdat burgemeester Scholtens hierover schreef in een dagboek dat hij bijhield in de oorlogsperiode.

De directeur van de zuivelfabriek van Weerselo, G. Bongers, zat drie weken gevangen in de beruchte gevangenis van Scheveningen, het Oranjehotel. Van hem hebben we een brief waarin hij verslag doet van zijn verblijf daar.

Tevens gaat de heemkunde in op het verzet in de oorlog. Wie waren de soldaten zonder uniform die zoveel mensen hebben geholpen weer thuis te komen? Of hebben laten onderduiken? Denk aan de families Brummelhuis en Kooiker, Gerard Hesselink, Johannes Ebbers, Jan Kroeze, Karel ter Laak, Jan Vos en Gerard Senger.

Nieuwsgierig geworden? Kom kijken! Op de website www.heemkundeweerselo.nl vindt u de laatste informatie over deze tentoonstelling.

Reageren kan via heemkundeweerselo@gmail.com

De Stiftswijzer is dagelijks vanaf 9:00 – 18:00 uur open: www.het-stift.nl
Voor een kop koffie bij de Stiftsjuffer, zie openingstijden: www.destiftsjuffer.nl

Het Stift en de diverse gebouwen zijn toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen.

Ga naar de bovenkant